top of page

KAIKELLA ON TAUSTANSA

Vaikka palvelemme kaikissa lasitusalan haasteissa, vuodesta 1985 toiminut perheyrityksemme on tullut tunnetuksi osaamisestaan, sekä kehitystyöstään erityisesti lasikaiteiden ja lasiterassien saralla. 

 

Kuljitpa sitten Päijät-Hämeessä, Fiskarsissa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa, tai Uudellamaalla, monet vaativat kohteet ovat juuri Sysmän Lasityön käsialaa. Sille on syynsä. Jo kolmannessa polvessa toimiva yritys on erityisesti kahden viimeisen sukupolven aikana löytänyt nykyisen suuntansa, yhtenä terassilasitusten pioneereista.

 

Juuri lasin yhdistäminen erilaisiin kohteisiin on monen tekijän summa. Rakennus itsessään voi olla myös arvokas perinnetalo, hirsimökki, tai modernin rakennustaiteen tuotos. Niin ikään yleistyviä projekteja ovat viherhuoneet ja kesäkeittiöt. Tyylin lisäksi tulee hallita rakenteet ja - tottakai - käyttöturvallisuus. Toteutamme kaiken perustasta rakenteisiin.

​

Tyytyväisiä asiakkaitamme löytyy yksityistalouksien ja yritysten lisäksi julkisyhteisöistä, mutta myös lasitusalan yrityksistä. Ei siis ole lainkaan tavatonta, että meidät kutsutaan erityiskohteisiin ympäri eteläistä Suomea. Sen minkä lupaamme, myös pidämme.

​

Työ jatkuu ja alaa kehitetään ajan ja ihmisten mukana. 

LASIN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

KEKSINTÖ MUUTTI MAAILMAN

lasin historia viini_edited_edited.jpg

HISTORIA

Lasi on edelleen historallinen mysteeri. 

 

Sen valmistuksen historiallista aikaa ei ole pystytty tarkasti määrittämään. Joka tapauksessa jo 4000 v eaa. Mesopotamian alueella keramiikan lasitus ja helmet ovat tiedetty lähtökohta.

​

Viinipullon teollinen valmistus tunnetaan jo 1600-luvulta, jonkin ns. Speyerin  pullotettu viinilöytö Saksasta (1867) on yli 1700 vuoden ikäinen.

 

Roomalainen viini on edelleen juomakelpoinen!

LASIN VALMISTUS

lasin valmistus .png
terassilasit paviljonki_edited.jpg

KOHTI TEOLLISTA

Koristeista ja käyttökeramiikasta puhalluslasiksi oli seuraava askel.

 

Se otettiin Syyriassa n. 400 eaa. Viini siirtyi jo laajemminkin saviruukuista pulloihin, joskin pullojen laaja teollinen tuotanto antoi odottaa vielä itseään yli vuosituhannen.

​

Rooman talousmahti laittoi raaka-aineiden kaupan kukoistamaan: Hiekat, sooda ja oksidit - lisäksi tarvittiin myös paikallinen energia sulatusuuneihin. 

​

Tasolasikin syntyi pian puhaltamalla. Pallo lingottiin keskipakoisvoiman avulla levyiksi, josta monelle tuttu vanhan lasin häränsilmä johtuukin. Pian vauraiden Roomalaisten huvimajoja koristivatkin lasiruudut.

​

1800 -luku oli tässäkin teollisen vallankumouksen aikaa.

 

Kuitenkin vasta Pilkingtonin Float -menetelmä 1950 mahdollisti nykyisin tunnetun, optisesti korkealaatuisen, sileän lasin.

​

Suomessa lasin teollinen valmistus alkoi verrattain varhain Uudessakaupungissa, 1681, K. Jungin perustaessa maan ensimmäisen tehtaan.

 

Puuvaltaisen Suomen valttikortti olikin paikallinen energia, minkä vuoksi Pohjoismainen lasituotanto keskittyi pitkään Suomeen.

TARINA EI PÄÄTY SYSMÄÄN

ikkunat lasit ikkunaremontti ikkunaentisöinti.png

SYSMÄN LASITYÖ

Historia on mielenkiintoista, sitä ei käy kiistäminen. Mutta se on vain asia muiden joukossa, mikä tekee lasista kiehtovan.

​

Ikkuna ei ole vain ikkuna, se  on aina kurkistusaukko ympäröivään maailmaan. Valon, avaruuden ja tunnelman lähde.

​

Ikkuna ilmentää aikakauttaan ja joskus lasilla voidaan toteuttaa myös kiehtova modernin ja vanhan liitto. 

​

Itse lasitustyö on valtavan monipuolista. Rakennus voi hyvinkin olla museoviraston suojelema kartano, satavuotinen hirsimökki, mummonmökki, toteuttamamme viherhuone - toteutettu unelma. Yhä useammin erityisvaatimuksia lasitukselle asettaa futuristinen arkkitehtooninen helmi.

​

Moninaista työsarkaa riittää. Entisöitävien rakennusten lasitus, uudisrakennuksen lasiliukuovet, sisäpuolen peililiukuovet, tai henkeä salpaavat eleettömät sisätilan lasikaiteet. Ja kuten useimmiten vaikkapa terassia rakennettaessa, toteutamme kaiken alusta loppuun. Perustasta kattoon. Puu-, metallirakenteet, lasi millaista hyvänsä. Työmme on käsityöläisperinteen jatkumo. Ja kuten meilläkin, sukupolvelta toiselle.

​

Modernissa maailmassa taas teollisen lasin lujuus asettaa lähinnä mielikuvituksen uusiin mittapuihin.

 

Lasi saadaan heijastamaan UV-säteitä, se saadaan suojaamaan radioaalloilta, jopa osastoimaan paloa! Lämpösäteilltä suojaavat, heijastamattomat, tai suurta kuormitusta kestävät turvalasit ovat esimerkkejä maailmaa muuttaneista innovaatioista.

 

Lujuudeltaan lasi voi olla merkittävä osa kantavaa rakennetta. Viranomaiskäyttö ja turvallisuusala loivat taas tarpeellaan luodeilta ja räjähdyksiltä suojaavan lasin  - esimerkkejä riittäisi loputtomattomiin. 

​

Yhtä hyvin nykyisellä tekniikalla, tai perinteisin, voidaan valmistaa antiikkilasia, palvelemaan perinnerakentamisen suurta ryhmää.

​

Toimiva kaidelasitus, tai käyttöturvallinen lasiterassi ei sekään ole niin yksinkertainen, kuin heti saattaisi kuvitella. Tyyli  ja lasin lasin mahdollisuuksien ymmärtämineen materiaalina ei riitä. Tarkoitukseen sopiva rakenteiden kestävyys on aina huomioitava. Rakentamismääräysten tason ylittävä työn laatu ja liikkuvien rakenteiden säädettävyys on ainoa oikea lähtökohta. 

​

Koskipa kysymyksesi sitten perinteistä lasituspalvelua, kaidelasitusta, lasiterassia, viherhuonetta, tai vaikkapa viranomaiskäyttöä, Sysmän Lasityö on oikea taho täyttämään tarpeesi.

​

Mitä emme tiedä, siitä otamme selvää!

​

​

SYSMÄN LASITYÖ OY

​

Tuomo Nieminen_

bottom of page